Kleopátra trónra kerülése

Kleopátra trónra kerülése
Kleopátra uralkodásának kezdetén az udvar két legbefolyásosabb alakja a hájas Potheinosz eunuch és Akhillasz tábornok volt. A kiskorú uralkodók gyámjaként ők gyakorolták a valódi hatalmat. Érdekük az volt, hogy a fiatal királynőt gátolják az önálló uralkodásban. Az első egy és fél évben Kleopátra gond nélkül gyakorolta a hatalmát. Azonban egyszerre sikerült Potheinosznak és Akhillesznek felülkerekednie, átvették a hatalmat, száműzetésbe küldték, így Kleopátrának menekülni kellett az országából egy kis időre Palesztínába. Ez idő alatt innen figyelte az eseményeket. Az erős királynő felkészült. Zsoldosokat toborzott maga köré. Ez a feladat nem volt semmi, hisz ne felejtsük el, hogy ekkor 20 éves volt és egyedül neki kellet azt a sok vad és erős férfit összegyűjteni és rövid pórázon tartani. Mivel tudta, hogy ő egyedül a "csordájával" kevés ehhez, ezért Caesar segítségégét kérte, és visszatért Egyiptomba.
Caesar el akarta simítani a két fiatal Ptolemaisz közötti trónviszályt, ezért társuralkodóként visszaültette Kleopátrát öccse XIII. Ptolemiosz mellé a trónra. Arszinoénak pedig odaadta Ciprust, de ez a másik királynőnek nem volt elég. Arszinoé soha nem lett Ciprus kormányzója, helyette összegyűjtötte saját híveiből álló seregét Caesar ellen, de elfogták, meghurcolták, börtönbe vetették és Kleopátra kivégeztette őt. Túl sok mindenben hasonlítottak egymásra, nem jutott hely mindkettejüknek a történelem színpadán. XIV. Ptolemaiosszal nem tudni mi történt, viszont XIII. Ptolemaiosz meghalt egy csatában a trónviszályok idején. Potheinoszt és Akhilleszt Caesar kivégeztette, így szabad lett az út a fáraónő számára, hogy egyedül irányítsa Egyiptomot.
Azért még egy áldozata volt sajnos a trónviszály, és a polgárháború ideje alatt az országnak. Ez pedig, a híres egyiptomi könyvtár épülete. A heves harcok közepette tűz pusztította el. Elégett vele rengeteg pótolhatatlan papirusz tekercs.

Caesar Egyiptomba érkezésével egy olyan történet vette kezdetét, mely bonyolultságával és romantikus szálaival jelentősen befolyásolta az utókor Kleopátráról alkotott képét.
Megismerkedésükkor Caesar már elmúlt 50 éves, Kleopátra pedig csak 21 volt. A római vezért és hőst intenzív szerelmi élete hírhedté tette. A politikai életben is nagyon vonzó, kellemes férfiként tartották számon, emellett bizonyos szempontból veszélyes férfi hírében állt, de ettől csak még vonzóbb lett. Nagy akaraterővel rendelkezett, másképp képtelen lett volna 8 évet megszakítás nélkül eltölteni a barátságtalan Galliában csak azért, hogy megszerezze a mai Franciaország egész területét. Képzeljük el a római konzult és imperátort akinek hatalmas fizikai bátorsága volt, maga is jócskán kivette a részét a harcokból, képes volt gyorsan megoldani veszélyes helyzeteket és akiben katonái éveken keresztül bízni, és aki képes lenyűgözni még Egyiptom királynőjét is!