Kleopátra élete

Kleopátra (Leonor Varela)
VII. Kleopátra Philopatór (Cleopatra Thea Neotera Philopator kai Philopatris) Egyiptom királynője.
Élt i.e. 69.  január – 30. augusztus 12. Született Alexandriában.

Ahogy a római szám is mutatja sok egyiptomi királynőt neveztek így, mégis ő a leghíresebb és mindenki csak Kleopátrának ismeri.

Ő volt a a Ptolemaiosz dinasztia  utolsó uralkodója. Édesapja XII. Ptolemaiosz volt. Édesanyját nem ismerjük pontosan, a történészek régóta vitáznak ezen ezért csak feltevések vannak.

Az apjának két házassága volt, az első felesége volt VI. Kleopátra.

II. Ptolemaiosz uralkodásától kezdve a teljes Ptolemaiosz dinasztia megengedte magának, hogy egyre több hetérát tartson. Az ókori nemes férfiak ezekkel a szép nőkkel biztosították, hogy a lehető legnagyobb eséllyel fennmaradjon dinasztiájuk. Ezért az is feltehető, hogy Kleopátra is egy ilyen kapcsolatból született. Abban az időben ez teljesen természetes és törvényes kapcsolat volt olyannyira, hogy kettő hetérát még köztéri szobron is megörökítettek (a nők alakját csak alsóruha fedte). Persze az édesanya egy ágyas is lehetett, hisz ilyen nőket is tartott az uralkodó és ők ráadásul a palotában éltek vele.

Kleopátrának négy testvére volt: IV. Bereniké, IV. Arszinoé, XIII. és XIV. Ptolemaiosz. A gyerekek a legkiválóbb nevelést kapták, amit elősegített, hogy Alexandriában állt a világ leghatalmasabb könyvtára.

Kleopátra egyenes leszármazottja volt Nagy Sándor tábornokának I. Ptolemaiosz Szótérnek.

Kleopátra, ellentétben a többi Ptolemaiosszal, nemcsak kivételes nyelvtehetségnek bizonyult, hanem törekedett is arra. hogy a görögön és a makedónon kívül Egyiptom lakóinak nyelvét is tökéletesen elsajátítsa. Ez nemcsak az egyiptomi nyelv ismeretét jelentette. Tudott etiópul, héberül, szírül, arámiul, médül, párthusul, sőt, Plutarkhosz szerint még a tróglodütákkal és a núbiaiakkal is meg tudta értetni magát.

Emellett Kleopátra hírneves volt arról is, hogy a háromszáz éve uralkodó Ptolemaiosz dinasztiából elsőként megtanulta az egyiptomi nyelvet.

Élete során többször is volt társuralkodó országa érdekében. Először apja XII. Ptolemaisz oldalán aztán testvérei XIII. és XIV. Ptolemaiosz oldalán (bár más források arról beszélnek, hogy nem voltak megtartva a esküvők) míg később Ceasartól való fia Kaiszarian oldalán.

Szerelmi viszonyt folytatott Ceasarral. Megragadta és megszilárdította hatalmát a trónon, és a Caesar elleni merénylet után alkalmazkodott a megváltozott politikai helyzethez. Kiszemelte magának és bele is szeretett Marcus Antoniusba. Tőle is születtek gyerekei.

Antonius riválisa, Caesar törvényes örököse, Octavianus, Róma erejét Egyiptom ellen fordította.

A bekövetkezett események véget vetettek Kleopátra birodalmának, ő maga öngyilkos lett. 
Öröksége fennmaradt történetének számos, dramatizált formájában.